Mit jelent a fairtrade, organikus pamut?

A gyapot kiemelkedő gazdasági jelentőségű növény.

Intenzív, nagyüzemi kultúrákban a terméshozam maximalizálása érdekében génmanipulált növényeket, gázalakú növényvédő szereket, műtrágyát, erősen mérgező rovarirtó, gyomirtó, gombaölő és lombtalanító szereket használnak. A világon felhasznált rovarirtó vegyszerek és műtrágyák 25%-át a gyapotültetvényeken használják fel. Mindez bekerül a vízbázisokba, az élelmiszerláncba és a levegőbe, végül visszakerül az emberhez.

Az organikus pamutot olyan anyagok használatával, és olyan módszerekkel termesztik, amelyek csekély hatással vannak a környezetre. Az organikus gazdálkodás alapelve, hogy a természettel együtt dolgozik, és nem ellene. A gyapotot vegyszerek nélkül termesztik, és a pamutot vegyszerek nélkül állítják elő. Az organikus gazdák hisznek a szerves trágyázásban, a vetésforgóban, és az integrált növényvédelemben. A gyapotmezőket természetes trágyákkal kezelik, és a nem kívánatos gyomokat kézzel, kapával vagy traktorokkal távolítják el.
Tanúsító szervezetek ellenőrzik, hogy az ökológiai termelők csak megengedett módszereket, és anyagokat alkalmaznak a termelésben. Csak az a gazdaság kaphat organikus megjelölést, amelynek talaja már legalább három éve mentes minden szintetikus növényvédő szertől.

A biopamut tiszta, természetes, és légáteresztőbb, jobb az érzékeny bőrnek. Mivel az organikus pamut termesztése és gyártása mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől, melyek a bőrrel való érintkezés útján akár véráramba is bekerülhetnek.
A vegyileg kezelt ruhanemű a bőr természetes egyensúlya ellen hat, mert akadályozza a bőr szellőzését és természetes légzését. Érzékeny bőrűeknél és kisbabáknál gyakran ekcémát vagy más bőrirrítációt okoz.

Ha fairtrade, azaz méltányos kereskedelemből származó pamutból készült ruhákat vásárolsz, azzal a biogyapotot termesztő gazdákat segíted, és nem a géntechnológiát alkalmazó nagyvállalatokat. Biztos lehetsz abban, hogy a gazdáknak a termésért magas, méltányos árat fizetnek, és a nők a férfiakkal azonos munkajogokat és bért kapnak.

Start typing and press Enter to search

Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.